Amsterdam och Rotterdam

I v 44 tog vi bilen och körde till Holland. Vi bodde på Hotell Amrath nära centralen, ett fantastiskt jättehus i bästa art decostil, ursprungligen byggt som administration för sju olika rederier. Både exteriört och interiört är det ett häftigt hus med mycket välbevarade detaljer.

 

 
Vårt rum var i verkligheten två rymliga rum med 4-5 m i takhöjd och med originalinredning blandat med nytt på ett stilenligt sätt. Eftersom huset är K-skyddat har man skapat originella lösningar. Bl a var hela badrummet byggt i ett glasrum inuti det andra rummet – lite svårt att beskriva, men rätt coolt.
 
 

Hotellet har ett fint SPA som ingick i rumspriset, vilket vi utnyttjade väl. Fyra olika bastu, bubbelpool samt en vanlig pool med superskön badtemperatur.

 

 

Frukost valde vi att äta på stan istället för på hotellet – för att det blev mer prisvärt, och för att det helt enkelt var mer kul. Vi testade Bakkerswinkel (även goda pajer), Omelegg (kul ställe, ofta med kö utanför) och Dwaze Zaken (jättefin mosaik i den bohemiska inredningen samt resans bästa croissanter).  

 

 
Red Light District, där vi bodde, är precis som resten av centrum fullt av höga, smala hus längs kanaler där man tidigare fraktat gods, numera utbytt mot turister i kanaltursbåtar (ja, vi tog också en tur). Mycket charm och gemyt. Där finns också rikligt med Coffe Shops med stort sortiment av olika gröna blad för den som vill köpa det, vilket efter ett tag kändes som en lite ensidig bild av staden. Så vi hyrde cyklar och fick därmed se lite vidare ytor. 
 
 

Cykeltrafiken är tämligen vild, men det funkade! Vondelpark, Amsterdams svar på Central Park, är fint och har flera mysiga matställen. Vi hann även med Moco Museum för modern konst (Banksy t ex, för den som gillar sådant) samt en sväng till Nationalmuseum som har mycket konst (fast vi tittade mest på cafeet).

Bästa matupplevelsen på resan hade vi på Petit Caron; brasserie med fransk mat. Riktigt bra. Och prisvärt. Missa inte att boka bord, eller pröva systerkrogen Café Caron. 

 

 

Vi hann också med Nine Streets, ett kul område med unika affärer (dock dyra) samt besöka nybyggda Hiltons skybar (dyraste kaffet ever). 

Om man kommer till Amsterdam med bil är det bra att veta att det är vansinnigt dyrt att parkera, t ex 75 kr/tim. Fråga er fram efter billigaste möjligheten.

 

Vi passade också på att besöka Rotterdam, en dryg timmes bilresa söderut. Staden är HELT annorlunda mot Amsterdam. Den bombades under andra världskriget och därför är staden ett mål för många som är intresserade av modernare arkitektur. 

 

 

Vårt mål var dock SS Rotterdam – en klassiskt kryssningsbåt som i Holland-America Line's ägo gick över Atlanten samt på kryssningar mellan 1958 och 2000, och som sedan 10 år ligger som hotell i hamnen. En pärla inredd i den bästa och snyggaste femtiotalsstil man kan tänka sig. Till största delen är originalinredningen kvar, både välbevarad och fräsch och lika snygg som någonsin förr. 

 

 

Där finns också mycket originalkonst. Svårt att fullt ut beskriva miljön – vi rekommenderar helt enkelt ett besök! Vi hade bokat ett övernattningspaket och fick god mat, goda viner och bra service.Man kan även ta en guidad tur för att få se hela detta skepp, som är en blandning av museum och konferens/turist-hotell. 

 

 

Hemresan delade vi upp i två etapper och hittade ett ställe att övernatta på bara en kort bit från autobahn och ca en timme från Puttgarden. Fint slott som drivs som hotell/konferensanläggning och som haft prominenta besökare; bland foton av gäster fanns t ex Beatles. (Vi blev dock inte fotograferade…!).

 

 

Vi åt en sen middag för en rimlig peng, och sov i ett bra rum i slottets annex. För den som inte vill trassla in i t ex Hamburg för att pausa längs resan så är detta ett jättebra alternativ.

 

Några få timmars bilresa till och vi var hemma i Sverige igen!